Acne: What Type of Acne Do You Have & Recommended Treatment
אקנה (חצ'קונים) היא בעיית עור נפוצה מאוד בעיקר אצל בני נוער, אך התופעה קיימת גם בגיל מבוגר. אקנה הוא מונח הכולל מגוון רחב של מחלות עור, הוא מגיע בדרגות חומרה שונות ומשפיע בצורה אחרת על כל אחד. האקנה מופיע במספר צורות, ומסיבה זו הטיפול בו יכול להיות מורכב מאוד. ישנם שני סוגים עיקריים של אקנה: דלקתי ולא דלקתי. כדאי להכיר את סוג האקנה, השלב והחומרה כדי לבחור את הטיפול המתאים ביותר לעור שלך. אקנה יכול להשאיר צלקות קבועות ולכן מומלץ לטפל בו בהקדם האפשרי. בפוסט אני אחסוך מכן את התמונות הזוועתיות, התיאורים מספיקים. אבל אני אשים קישור לתמונות בגוגל מי שמתעקשת לראות 🙂
אקנה וולגריס (Acne Vulgaris) בשמו המדעי, מגיע במספר צורות:
- ראשים שחורים (Blackheads) – אלו הם נקבוביות סתומות, הצורה שלהם היא נקודה שחורה או כמו בליטה כהה בעור. תמונות בגוגל
- ראשים לבנים (Whiteheads) – נקבוביות סתומות המכוסות בשכבה דקה של עור, הצורה שלהם היא נקודה או בליטה לבנה. תמונות בגוגל
- פצעונים (Papules) – פצעים דלקתיים בצבע אדום. אלו גם עלולים להיות כואבים.
תמונות בגוגל - פוסטולה (Pustules) – פצעים דלקתיים ומוגלתיים, מופיעים בצבע לבן או צהוב ויכולים לגרום לצלקות. תמונות בגוגל
- נודולים (Nodules) – צורה חמורה של אקנה שמתפתח מתחת לעור. בדרך כלל לא מכילים מוגלה אבל קשים למגע. תמונות בגוגל
- ציסטות (Cysts) – צורה חמורה של אקנה מודלק ומלא במוגלה. הם בדרך כלל כואבים מאוד ולעתים דורשים טיפול רפואי. תמונות בגוגל

מה גורם לאקנה
אקנה הוא בעצם צורת הביטוי של דלקת בעור או פעילות יתר של בלוטות החלב. גורמים נוספים יכולים להיות מתח נפשי, תכשיר שומני מידי לפנים, גורמים תורשתיים, סטרואידים והורמונים אצל נשים. פצעונים יכולים להתפתח בכל גיל אבל הם נפוצים יותר במהלך שנות העשרה. הם גם נוטים להתפתח כאשר יש עלייה ברמת ההורמונים כמו וסת או הריון. הפצעונים נפוצים בעיקר על הפנים, הצוואר, הגב, הכתפיים והחזה.
העור שלנו מלא בנקבוביות קטנטנות שיושבות על זקיקי השיער. הנקבוביות מחברות את העור לבלוטות החלב אשר מייצרות חומר שמנוני שנקרא סבום. הסבום משתחרר בכמויות זעירות לתוך זקיקי השיער והעור. גם תאי עור מתים נושאים עימם את הסבום. לעיתים יכול להתרחש מצב שבו בלוטות החלב משחררות כמות גדולה של סבום שעלולה לסתום את הנקבוביות. זה גורם לנקבוביות להיות סתומות עם סבום, שמן ואולי חיידקים. החיידקים יכולים להתרבות ולגרום לזיהום ונפיחות סביב הנקבובית הסתומה וכך נוצר הפצעון.
סוגי אקנה
בדרך כלל מחלקים את סוגי האקנה לשתי קטגוריות: אקנה דלקתי ולא דלקתי. עם זאת ישנם סוגים רבים של אקנה שעליהם אפרט בהמשך.
אקנה דלקתי
אקנה דלקתי הוא תוצאה של חיידקים שגורמים לזיהום של הנקבוביות וייתכן קושי בטיפול בהם. ישנם 4 סוגים של אקנה דלקתי:
פצעונים (Acne Papules)
פאפולס הם כתמי דלקת המופיעים על פני העור. הם נראים כמו גושים אדומים על העור ואין להם ראש לבן. הפצעונים יכולים להופיע בכל מקום על הפנים או הגוף, כולל הגב, הצוואר והכתפיים, ואפילו על הישבן. הפצעונים מוצקים ואינם מכילים מוגלה. הפצעונים נוטים להיות נפוחים ובצבע אדום ועלולים להיות רגישים למגע.
הפצעונים נוצרים כאשר הנקבוביות נפגעות, זה מאפשר לחיידקים לחדור לתוך הדרמיס. זה קורה כאשר הנקבובית חסומה בתאי עור מתים ושמן. הנקבוביות עלולות להיפגע גם כשמנסים "להוציא שחורים" עם הידיים. כל זה מעורר דלקת בתוך הנקבובית וגורם לאזור להיות אדום ונפוח עם בליטה אדומה שלה אנחנו קוראים פצעון.
אז מה עושים? דבר ראשון לא ללחוץ על הפצעון, זה פשוט מחמיר את הדלקת. בדרך כלל פצעונים מסוג זה עוברים בקלות. תכשירים שמכילים בנזואיל פרוקסיד (Benzoyl Peroxide) יכולים לעזור לזרז את תהליך הריפוי.

פוסטולה (Acne Pustules)
הצורה הטיפוסים של חצ'קון היא אקנה פוסטולה – פצעון אדום עם ראש לבן או צהבהב. זהו בעצם השלב הבא של הפאפולס, הגוף שולח תאי דם לבנים כדי להגן מפני החיידקים ולעזור לרפא את הפצע. התוצאה היא מוגלה וזה מה שיוצא כשמפוצצים פצעון כזה. אגב כשמפוצצים פצעון החיידקים והמוגלה יכולים לחדור עמוק יותר לתוך הנקבוביות ולהפוך את הפצע לגרוע יותר.
כמו הקודם, גם בסוג זה ניתן לטפל בעזרת תכשירים המכילים בנזואיל פרוקסיד. במקרה הזה גם טיפולים נקודתיים המכילים חומצה סליצילית גם יכולים לעזור לייבש את הפצעון.
אם את או אתה סובלת מכמות גדולה של פצעונים והטיפולים הביתיים לא עוזרים, כדאי לשקול ללכת לרופא עור. יש משחות במרשם שיכולות לעזור עם הטיפול.
נודולים (Acne Nodules)
זהו סוג חמור של אקנה המופיע בצורת פצעונים גדולים ודלקתיים שמרגישים כמו גושים קשים וכואבים מתחת לעור. לעומת הפאפולס והפוסטולות, פצעונים אלו נוצרים עמוק יותר בתוך העור. הסוג הזה מתרחש כאשר יש קרע עמוק בנקבוביות, לכלוך וחיידקים חודרים עמוק לתוך הדרמיס ופוגעים בנקבוביות הסמוכות. האזור מתנפח במידה ניכרת ולכן הגושים כואבים למדי. גושים אלו יכולים גם להיות מלאים במוגלה אבל בגלל שהם כל כך עמוקים, לא נראה ראש לבן.
כאשר הנודולים מופיעים לסירוגין, למשל באזור הוסת, ניתן לטפל בהם בבית. קרח למשל יכול לעזור להקל על הנפיחות. אל תנסו לפוצץ אותם! בגלל שהם נמצאים בשכבה עמוקה ביותר, לוקח להם כמה שבועות להחלים. סוג זה של אקנה לא מגיב לתכשירי מדף, אם את סובלת מהתפרצות, כדאי ללכת לרופא עור כדי לקבל תרופות במרשם.
ציסטות (Acne Cysts)
הציסטות הן נגעים דלקתיים גדולים במיוחד. הם מרגישים כמו גושים רכים מתחת לעור. זוהי הצורה החמורה ביותר של הפצעון והם כואבים מאוד. כמו הנודולים הציסטות מתפתחות כאשר יש קרע עמוק בנקבובית. סוג זה של אקנה הורס רקמת עור בריאה והסבירות לצלקות מסוג זה היא גבוהה מאוד. הפצעונים מלאים במוגלה ולעתים קרובות גם דם. יכול לקחת כמה חודשים עד שהפצעון יחלים. לא כדאי בכלל לנסות לפוצץ אקנה מסוג זה.
אם העור שלך נוטה לאקנה מסוג זה, כדאי לגשת לרופא עור. טיפולי האקנה ללא מרשם לא יעזרו לטפל בהם. לא כדאי לחכות עם הטיפול, כדי להקטין את הסיכוי לצלקות ואת החומרה שלהן.
אקנה לא דלקתי
אקנה לא דלקתי מאופיין בקומדונים (Comedones) שיכול להיות פתוח או סגור. הם נחלקים לשני סוגים – ראשים שחורים וראשים לבנים. אלו בעצם סבום ותאי עור מתים שתקועים בנקבוביות וחוסמים אותן. קומדון יכול להיות פתוח (שחורים) או סגור (לבן, מכוסה בעור) ויכול להופיע עם או בלי אקנה.
יש שני דברים שיכולים לגרום להיווצרות קומדונים: ייצור מוגבר של סבום והתחדשות של תאי העור.
ראשים לבנים (Whiteheads)
אלו מופיעים בדרך כלל על המצח, סנטר ולחיים. הנקבובית סתומה לחלוטין וזה מופיע בצבע לבן או בליטה קטנה בעור. בראשים הלבנים ניתן לטפל בקלות בעזרת חומצה סליצילית או חומצה גליקולית. תכשירים שמעודדים את התחדשות העור יכולים לעזור לשמור על הנקבוביות מלהיסתם מלכתחילה. משך הטיפול באמצעות תכשירים ללא מרשם עלול להיות די ארוך.
רטינואיד יכול להיות טיפול יעיל לראשים הלבים. הוא עוזר לנקות את החסימה הקיימת ומונע היווצרות חסימות חדשות. יש לו יתרון נוסף של ריכוך העור. טיפולים אפשריים נוספים יכולים להיות חומצה אזלאית או בנזואיל פרוקסיד.

מהאתר: www.bioclarity.com
ראשים שחורים (Blackheads)
ראשים שחורים הם הצטברות של תאי עור מתים וסבום בתוך הנקבוביות. החלק העליון לא מכוסה ולכן נחשף לאוויר שזה הופך אותו לשחור. נמצאים בדרך כלל על האף והסנטר, ויכולים גם להופיע על הגב והכתפיים.
כדי להיפטר מהראשים השחורים כדאי קודם כל לשמור על שגרת טיפוח, לנקות כל בוקר וכל ערב, ולהשתמש בתכשירים ללא שמן. פילינג רגיל יכול להועיל אבל לא כדאי להגזים איתו כדי לא לגרום לעור מגורה. ניקוי יסודי שמיועד להפחתת עור שומני יכול לסייע במניעת היווצרות של שחורים נוספים. אפשר להיעזר בתכשירים שמכילים חומצה סליצילית, חומצות AHA ובנזואיל פרוקסיד כדי לנקות את הנקבוביות.

מהאתר: www.bioclarity.com
אז מה לעשות אם יצא לי פצעון?
דבר ראשון לא לנסות לפוצץ אותו. זה יכניס יותר חיידקים, לכלוך ושמן לתוך הנקבוביות וזה עושה את הפצעון גרוע יותר. כדאי לרחוץ את העור פעמיים ביום עם סבון עדין, אין להשתמש במברשת או מטלית ניקוי. אפשר לטפל בעזרת מוצרי מדף המכילים חומצה סליצילית או בנזואיל פרוקסיד כדי לעזור לו להחלים.
טיפים לניקוי עור עם אקנה
בחירת תכשיר הניקוי תלויה במספר גורמים, בעיקר אם ההתפרצות היא דלקתית או לא. אם את סובלת בעיקר מאקנה לא דלקתי (ראשים שחורים או לבנים), אפשר לטפל באמצעות חומצות בטא הידרוקסיות (BHA) כמו חומצה סליצילית שמנקה את הנקבוביות ומאיצה את התחדשות העור. אקנה דלקתי בדרך כלל מגיב טוב לבנזואיל פרוקסיד שעוזר להיפטר מהחיידקים שגורמים לאקנה. אם את משתמשת בטיפול תרופתי לאקנה כמו רטין א, לא כדאי להשתמש בתכשירי ניקוי רפואיים אלא בתכשירים עדינים כמו צטאפיל.
אל תשתמשו בתכשיר ניקוי חזק מידי, הוא צריך להשאיר את העור נקי, אבל לא מתוח, יבש או אדמומי. ניקוי לעתים קרובות מידי לא יעזור לעור, הוא צריך קצת סבום טבעי כדי להיות בריא. בדרך כלל ניקוי של פעמיים ביום מספיק כדי לנקות את הלכלוך, השמן והאיפור. תמיד תשטפו את הפנים לפני הטיפול באקנה כדי לטהר את הלכלוך ולייעל את הטיפול.
אהבתן את הפוסט? אשמח שתזמינו חברות לקרוא אותו גם 🙂
לכל הקודים והקופונים הבלעדיים לקוראות הבלוג – היכנסי מכאן!
אני מזמינה אתכן לעקוב אחר הבלוג בפייסבוק או באינסטגרם כדי להתעדכן בפוסטים החדשים ובמבצעים הכי שווים:
עקבו אחר הבלוג: פייסבוק | קבוצת פייסבוק | אינסטגרם
הזינו את כתובת המייל כדי לקבל הודעה כל פעם שעולה פוסט חדש לבלוג:
עקבו אחר הבלוג: פייסבוק | קבוצת פייסבוק | אינסטגרם
הכתבה מדהימה…..תודה.
איזה סבון את ממליצה למתבגר עם מעט אקנה בלחיים?
תהילה
אהבתיLiked by 1 person
תודה תהילה 🙂 ממליצה על סבון של אלבה מאייהרב – https://il.iherb.com/pr/Alba-Botanica-Good-Clean-Gentle-Acne-Wash-6-oz-170-g/53004?rcode=TNP266
אהבתיאהבתי
היי, על איזה מוצרים את ממליצה לאקנה דלקתי?
אהבתיLiked by 1 person
במידה וזה נקודתי ממליצה על:
1. משחה של נוטרוגינה – https://il.iherb.com/pr/Neutrogena-On-the-Sport-Acne-Treatment-0-75-oz-21-g/85706?rcode=TNP266
2. מדבקות לאקנה של קוסרקס שישמרו על הפצעון שלא יזדהם יותר – https://il.iherb.com/pr/Cosrx-Acne-Pimple-Master-Patch-24-Patches/69968?rcode=TNP266
3. סקראב לפנים 2-3 פעמים בשבוע – https://il.iherb.com/pr/Alba-Botanica-Acne-Dote-Face-Body-Scrub-Oil-Free-8-oz-227-g/41285?rcode=TNP266
4. סבון פנים לאקנה – https://il.iherb.com/pr/Alba-Botanica-Good-Clean-Gentle-Acne-Wash-6-oz-170-g/53004?rcode=TNP266
לא לשכוח קרם לחות כי החומרים האלה מייבשים
אהבתיאהבתי
תודה על הכתבה! ניתן לשים על הפנים כמה סוגים של חומצות? למשל לשטוף את הפנים עם סבון שמכיל חומצה סליצילית ואחר כך במשחה שמכילה בנזואיל פרוקסיד?
אהבתיLiked by 1 person
אפשר אבל בהדרגה.. אל תוסיפי את שניהם בבת אחת, תתחילי עם אחד, תני לעור להתרגל כשבועיים ואז תוסיפי את השני, תחילה פעמיים שלוש בשבוע ולפי הצורך.
זה טיפול די אגרסיבי ויכול לגרום ליובש אז חשוב להוסיף הרבה לחות וכמובן הגנה מהשמש
אהבתיאהבתי